A németországi Kaiserslauternben (Rajna-vidék-Pfalz) található Mesterséges Intelligencia Kutatási Központ (DFKI) több partnerrel együttműködve egy új gépi fordítási platformot fejlesztett ki a német EU-elnökség alkalmából. Az EU Council Presidency Translator segítségével szövegeket és weboldalakat lehet lefordítani az Európai Unió 24 hivatalos nyelvére (így magyarra is).

Cimkék:

Egy japán bíróság januárban 18 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt két, 30 év körüli filippínó nőt, akik megsértették a japán bevándorlási törvényt. A tárgyalás érdekessége, hogy a kirendelt tolmács most először nem a tárgyalóteremben ült, hanem egy távoli helyiségből, interneten keresztül fordította az elhangzó információkat.

A svéd közegészségügyi hatóság (Folkhälsomyndigheten) közelmúltban készült tanulmánya szerint a svédországi tolmácsok az átlagnál mintegy háromszor gyakrabban fertőzödnek meg a COVID-19 vírussal, így az egészségügyi dolgozókat leszámítva a negyedik legveszélyeztetettebb foglalkozási csoportnak számítanak.

Az Európai Bizottság január 30-án hirdette ki a 2019-2020-as Juvenes Translatores középiskolai fordítási verseny győzteseit. Magyarországon 21 középiskola 83 diákja vett részt a megmérettetésben, Európa-szerte pedig 3116 diák közül választották ki a 28 győztest. Idén a magyar versenyzők közül Oláh Réka (Gödöllői Török Ignác Gimnázium) angol-magyar fordítása bizonyult a legjobbnak, így áprilisban ő utazhat a brüsszeli hivatalos díjátadóra egyik szülője és tanára kíséretében.
 

Hollandiában január 13. óta mintegy 1500 tolmács és fordító meghatározatlan ideig nem vállal munkát a bíróságok, rendőrségek és a holland bevándorlási hivatal (IND) számára, mert a kormány Ferd Grapperhaus holland igazságügy-miniszter javaslata alapján költségcsökkentési célból lazítana a tolmácsok névjegyzékébe való felvétel feltételein, megnyitva így a szektort a kevésbé képzett szakemberek előtt.
 

Rólunk

A Fordításcentrum fordítóiroda komplex fordítási, tolmácsolási és lektorálási szolgáltatást, valamint tanácsadást nyújt ügyfelei számára. Keressen minket bizalommal, mindig találunk megoldást.

Bővebben

Elérhetőség

  +36-30-782-1364

  Visszahívást kérek

  info@forditascentrum.hu

  3300 Eger, Trinitárius utca 2. IV/63.

  forditascentrum

 

Közösségi oldalaink