Hivatalos fordítás

Hivatalos (vagy záradékolt) fordítás

A hivatalos fordítás a záradékolt és cégbélyegzővel ellátott fordítás köznyelvi megnevezése, ugyanakkor – a cégjegyzékbe bejegyzendő adatok és a cégiratok fordítását leszámítva – ez a fajta fordítás nem minősül hitelesnek. A „hivatalos fordítás” fogalmát Magyarországon ugyanis nem ismeri a jog, mégis sokszor elfogadják a hatóságok. Külföldön is legtöbbször elegendő a hivatalos fordítás (pl. munkavállaláshoz, tanuláshoz stb.), eddigi fordítóirodai munkánk során legalábbis még sosem fordult elő, hogy a fordítóirodánk által záradékolt fordítás ne felelt volna meg külföldön. Ha azonban biztosra akarunk menni, célszerű a befogadó hatóságnál rákérdezni, hogy elfogadják-e a hivatalos fordítást. Fordítóirodánk a hivatalos fordítást kizárólag a Premium szolgáltatási csomag részeként vállalja, amelyhez lektorálást is nyújtunk.

Hiteles fordítás

Hiteles fordítás esetén az elkészült szöveget hitelesítési záradékkal látják el, amely a fordítást jogilag egyenértékű teszi az eredeti irattal. A dokumentum típusától függően Magyarországon négyféle módon igényelhetünk hiteles fordítást:

  • A jó hír: A 24/1986. (VI. 26.) MT-rendelet értelmében a cégiratok és a cégjegyzékbe bejegyzendő adatok hiteles fordítását bármely EU-nyelv vonatkozásában a szakfordító, ill. szakfordító-lektor képesítéssel rendelkező szakemberek is elkészíthetik, így ezen dokumentumtípusok hiteles fordítását bármely uniós nyelv vonatkozásában fordítóirodánk is szívesen vállalja.
  • OFFI-hitelesítés: A 24/1986. (VI. 26.) MT-rendelet kimondja, hogy - a fent tárgyalt esetek kivételével - csak az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda (OFFI) készíthet hiteles fordítást magyarról idegen nyelvre, ill. idegen nyelvről magyarra. Jellemzően az államigazgatási eljárások (örökbefogadás, diplomahonosítás, bevándorlás, házasságkötés külföldi állampolgárral, családegyesítés, névváltoztatás, hagyatéki eljárás, külföldről behozott gépjárművek forgalomba helyezése stb.) során keletkezett okiratok esetében van szükség hiteles fordításra. Van azonban egy költséghatékonyabb és gyorsabb megoldás, az ún. hiteles lektorálás. Az OFFI ugyanis olyan fordítások hitelesítésére is jogosult, amelyet egy külső szakfordító vagy fordítóiroda készít.
  • Közjegyző által hitelesített fordítás: A megfelelő nyelvi jogosítvánnyal rendelkező közjegyzők is készíthetnek hiteles fordítást a közjegyzői okiratokról (ezekre a közjegyzőkre ezen az oldalon lehet rákeresni az "Összetett keresés" funkcióval). Másik lehetőségként a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) tudja hitelesíteni, illetve - ha szükséges - Apostille-tanúsítvánnyal ellátni a szakfordítók által is hitelesíthető fordításokat (lásd a fenti első pontot).
  • Konzuli hiteles fordítás: A közjegyzői feladatok ellátásával megbízott konzuli tisztviselő a konzuli okiratokról hiteles fordítást készíthet vagy - hasonlóan a közjegyzőkhöz - igazolhatja egy másik fordító vagy fordítóiroda által elkészített fordítás helyességét.

Ha szeretné még több részletet megtudni a hivatalos és hiteles fordítás közötti különbségről, olvassa el "A hivatalos és a hiteles fordításról" című írásunkat.

Rólunk

A Fordításcentrum fordítóiroda komplex fordítási, tolmácsolási és lektorálási szolgáltatást, valamint tanácsadást nyújt ügyfelei számára. Keressen minket bizalommal, mindig találunk megoldást.

Bővebben

Közösségi oldalaink