Vajon a maszkban való tolmácsolásért járjon felár a bírósági tolmácsok számára? Egy bírósági tolmács Ausztriában a legfelsőbb bíróságon szerette volna tisztázni ezt a bírósági tolmácsok számára kis anyagi haszonnal járó, de alapvető jelentőségű kérdést. A keresetét azonban legfelsőbb fokon elutasították, a bécsi Legfelsőbb Bíróság (Oberster Gerichtshof) döntése szerint ugyanis a felár ebben az esetben nem indokolt.

A németországi Kaiserslauternben (Rajna-vidék-Pfalz) található Mesterséges Intelligencia Kutatási Központ (DFKI) több partnerrel együttműködve egy új gépi fordítási platformot fejlesztett ki a német EU-elnökség alkalmából. Az EU Council Presidency Translator segítségével szövegeket és weboldalakat lehet lefordítani az Európai Unió 24 hivatalos nyelvére (így magyarra is).

Cimkék:

Egy japán bíróság januárban 18 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt két, 30 év körüli filippínó nőt, akik megsértették a japán bevándorlási törvényt. A tárgyalás érdekessége, hogy a kirendelt tolmács most először nem a tárgyalóteremben ült, hanem egy távoli helyiségből, interneten keresztül fordította az elhangzó információkat.

A svéd közegészségügyi hatóság (Folkhälsomyndigheten) közelmúltban készült tanulmánya szerint a svédországi tolmácsok az átlagnál mintegy háromszor gyakrabban fertőzödnek meg a COVID-19 vírussal, így az egészségügyi dolgozókat leszámítva a negyedik legveszélyeztetettebb foglalkozási csoportnak számítanak.

Az Európai Bizottság január 30-án hirdette ki a 2019-2020-as Juvenes Translatores középiskolai fordítási verseny győzteseit. Magyarországon 21 középiskola 83 diákja vett részt a megmérettetésben, Európa-szerte pedig 3116 diák közül választották ki a 28 győztest. Idén a magyar versenyzők közül Oláh Réka (Gödöllői Török Ignác Gimnázium) angol-magyar fordítása bizonyult a legjobbnak, így áprilisban ő utazhat a brüsszeli hivatalos díjátadóra egyik szülője és tanára kíséretében.
 

Rólunk

A Fordításcentrum fordítóiroda komplex fordítási, tolmácsolási és lektorálási szolgáltatást, valamint tanácsadást nyújt ügyfelei számára. Keressen minket bizalommal, mindig találunk megoldást.

Bővebben

Közösségi oldalaink