A tolmácsolás fajtái

A Fordításcentrum fordítóiroda alapvetően az alábbi tolmácsolási fajtákat kínálja:

1) Szinkrontolmácsolás: A szinkrontolmácsolás az elhangzó üzenettel egyidejűleg történő nyelvi közvetítést jelent. Alapvetően két technikája ismert:

  • Konferenciatolmácsolás: Nagy nemzetközi konferenciákon jellemzően konferenciatolmácsolás zajlik. Általában két szakember végzi, akik kb. 20 percenként váltják egymást. Mivel ez a tolmácsolási fajta rendkívüli módon igénybe veszi az ember koncentrálóképességét, az ettől hosszabb (egyhuzamú) vagy egy fő által végzett szinkrontolmácsolásnak előbb-utóbb a minőség látja kárát. A legkomolyabb technikai felszereltséget (tolmácskabin, mobil tolmácsberendezés, headset stb.) igénylő tolmácsolási fajta.
Image
  • Fülbesúgás (chuchotage): A szinkrontolmácsolás egyik speciális esete, amikor a tolmács egy-három főnek suttogva fordítja a beszélő szavait. Nem igényel különösebb technikai eszközöket, de gondolni kell arra, hogy adott esetben a nagy háttérzaj jelentősen megnehezítheti a tolmács dolgát.
Image
2) Konszekutív tolmácsolás (követő tolmácsolás): Fordítóirodánk másik tolmácsolási szolgáltatása, mely során a tolmács és az előadó felváltva beszél, a tolmácsolás tehát szakaszokban, kisebb gondolati egységekben zajlik. A konszekutív tolmácsolás sikere az előadó stílusától is függ: milyen gyorsan beszél, hagy-e elegendő időt az elhangzott üzenetek lefordítására stb. Szervezéskor figyelembe kell venni, hogy mivel ilyenkor az eredeti üzenet és a tolmácsolás nem egy időben zajlik, a tolmácsolt beszédek hosszabb időt vesznek igénybe. Jellemzően kisebb létszámú szakmai ülések, munkaebédek, megbeszélések, workshopok, továbbképzések, kiállítások, megnyitók stb. alkalmával alkalmazzák. Egyszerű műszaki háttérrel (mikrofon) megoldható.
Image
Ennek egyik változata a kísérő tolmácsolás, amelyet jellemzően városnézés, gyárlátogatás, kötetlen kulturális programok esetén alkalmaznak, de a konszekutív tolmácsolástól eltérően a tolmács kötetlenebb, informálisabb légkörben végzi a munkáját. A kísérő tolmácsolás - megfelelő tolmácsberendezéssel - természetesen szinkron módon is végezhető.
Image

Rólunk

A Fordításcentrum fordítóiroda komplex fordítási, tolmácsolási és lektorálási szolgáltatást, valamint tanácsadást nyújt ügyfelei számára. Keressen minket bizalommal, mindig találunk megoldást.

Bővebben

Közösségi oldalaink