Lektorálás

Mikor érdemes lektorálást választania?
Ha azt szeretné, hogy a szöveg minden szempontból illeszkedjen a célnyelvi szövegkörnyezethez és nyelvhelyességét, stílusát, szóhasználatát, helyesírását tekintve is kövesse a célnyelvi normákat. A lektorálást akkor szoktuk javasolni, ha a szöveget hivatalos helyre szeretné benyújtani (hivatalos fordítást - a Premium szolgáltatási csomag részeként – a fordítóiroda csak lektorálással vállal), kiadásra szánja vagy nagyobb példányszámban szeretné elérhetővé tenni. Nagy látogatottságú honlapok idegen nyelvre történő fordításakor szintén érdemes lektorálást kérni. Ilyenkor érdemes fontolóra venni fordítóirodánk Premium szolgáltatási csomagját, amely alapesetben is tartalmazza a lektorálást.

Alapvetően kétféle lektorálást lehet megkülönböztetni:

  • Az anyanyelvi lektor egybeveti a forrásnyelvi és célnyelvi szöveg információtartalmát és elvégzi a szükséges tartalmi, stilisztikai (esetleg grammatikai) javításokat, illetve javaslatot tesz a szükséges javítások elvégzésére.
  • A szakmai lektorálás ezzel szemben elsősorban a pontos, egységes terminológiára, a szaknyelvi szövegtulajdonságok figyelembevételére terjed ki.

Ki végzi a lektorálást?

  • Magyar szövegek lektorálása esetén a magyarországi felsőoktatási intézmények nyelvészeti tanszékeinek oktatóira támaszkodunk, idegen nyelvű szövegek esetében Magyarországon vagy külföldön élő, nyelvszakos (és esetleg fordítói) diplomával rendelkező anyanyelvű szakemberek segítségét kérjük.
  • A szakmai lektorálást az adott szakterületen diplomával rendelkező és az idegen nyelvet megfelelő szinten ismerő szakember végzi, azonban szakmai lektorálás esetén a fordítói végzettség nem elvárás.

Fordítóirodánk a lektorálást nemcsak a fordítási folyamat részeként kínálja, hanem eredeti nyelven íródott (elsősorban magyar) szövegek esetében is kérhető.

Az alábbi szövegrészleten bemutatjuk a lektorálás előtti és utáni eredményt:

Előtte

Közben

Utána

Rólunk

A Fordításcentrum fordítóiroda komplex fordítási, tolmácsolási és lektorálási szolgáltatást, valamint tanácsadást nyújt ügyfelei számára. Keressen minket bizalommal, mindig találunk megoldást.

Bővebben

Közösségi oldalaink