Új gépi fordítási platform uniós szövegek fordításához

A németországi Kaiserslauternben (Rajna-vidék-Pfalz) található Mesterséges Intelligencia Kutatási Központ (DFKI) több partnerrel együttműködve egy új gépi fordítási platformot fejlesztett ki a német EU-elnökség alkalmából. Az EU Council Presidency Translator segítségével szövegeket és weboldalakat lehet lefordítani az Európai Unió 24 hivatalos nyelvére (így magyarra is).

A projektet a Mesterséges Intelligencia Kutatási Központ (Deutsches Forschungszentrum für Künstliche Intelligenz) részéről Joseph van Genabith és Stephan Busemann irányítja. A két szakember a velük készült interjúban mutatta be a platform működését. Ebből kiderül, hogy a rendszer négy különböző digitális gépi eszközt használ (DeepL, Tilde, eTranslate és a DFKI saját rendszereit), amelyeknek megpróbálja egyesíteni az erősségeit. Más szolgáltatókkal ellentétben a német kutatók által kifejlesztett platform az általános szövegek mellett kifejezetten az Európai Unióval és a német EU-elnökséggel kapcsolatos témák fordítására alkalmas. Mint általában a gépi fordításra kifejlesztett rendszerek, az EU Council Presidency Translator is úgy működik, hogy annál pontosabb eredményeket produkál, minél több fordítást töltenek fel a rendszerbe. Ugyanakkor ennek a platformnak is megvannak még a gyenge pontjai, pl. nehezen birkózik meg a köznév jelentésű személynevekkel (pl. Sebastian Kurz) vagy a mondatok közötti tartalmi viszonyokkal, mert a rendszer egyenként fordítja le a mondatokat, viszont már dolgoznak olyan rendszerek kifejlesztésén, amelyek ezeket a kapcsolati elemeket is képesek felismerni. A kutatók szerint a gépi fordítás egyelőre nem veszélyezteti a humán fordítók munkáját, de mindenképpen a fordító- és tolmácsképzés átalakulásával fog járni, és előbb-utóbb a nyelvi közvetítők is arra fognak kényszerülni, hogy megváltoztassák a munkamódszereiket.

 

Forrás: https://www.deutschland.de/de/topic/kultur/maschinelle-uebersetzung-dfki-forscher-entwickeln-neues-tool

Cimkék:

Rólunk

A Fordításcentrum fordítóiroda komplex fordítási, tolmácsolási és lektorálási szolgáltatást, valamint tanácsadást nyújt ügyfelei számára. Keressen minket bizalommal, mindig találunk megoldást.

Bővebben

Közösségi oldalaink