Svédországban az átlagnál háromszor gyakrabban lesznek koronavírusosak a tolmácsok

A svéd közegészségügyi hatóság (Folkhälsomyndigheten) közelmúltban készült tanulmánya szerint a svédországi tolmácsok az átlagnál mintegy háromszor gyakrabban fertőzödnek meg a COVID-19 vírussal, így az egészségügyi dolgozókat leszámítva a negyedik legveszélyeztetettebb foglalkozási csoportnak számítanak.

A tolmácsok / nyelvi közvetítők 2,9-es értékkel a taxisofőrök (akik az átlagos értéknél 4,8-szor nagyobb eséllyel kapják el a vírust), a pizzaszakácsok (4,5), a busz- és villamosvezetők (4,3) mögött a negyedik helyet foglalják el. A vizsgált időszakban (2020. március 13. és május 27. között) a Svédországban dolgozó 4033 tolmács és fordító közül 16-an kapták el a koronavírust. Ez ugyan a vizsgált csoportok közül a legalacsonyabb érték, mivel azonban az országban elég alacsony a fordítók és tolmácsok száma, viszonylag magas kockázattal kell számolniuk. A nyelvi közvetítők átlagéletkora a diagnózis időpontjában 58 év volt.

Az ügyfelekkel közvetlen kapcsolatban álló tolmácsokat érintő kockázat a valóságban még magasabb lehet, az esetszámokba ugyanis a nyelvi közvetítői szakma összes képviselőjét beleszámítják, ugyanakkor a szoba magányában dolgozó sok-sok fordító nem kerül személyes kapcsolatba az ügyfelekkel.

A svédországi megbetegedések nemzetközi kontextusban való értelmezésekor figyelembe kell venni, hogy az északi országban a bírósági tolmácsolás stb. során - legalábbis átmenetileg - semmilyen óvintézkedést (maszkviselés, plexi védőfal, tour guide rendszer) nem alkalmaztak, így ott a járvány más országokhoz képest gyorsabb és akadálytalanabb átfertőzödéssel járhatott. 

 

Forrás: https://uepo.de/2020/07/14/schweden-dolmetscher-erkranken-dreimal-haeufiger-an-covid-19-als-durchschnittsbuerger/

Rólunk

A Fordításcentrum fordítóiroda komplex fordítási, tolmácsolási és lektorálási szolgáltatást, valamint tanácsadást nyújt ügyfelei számára. Keressen minket bizalommal, mindig találunk megoldást.

Bővebben

Közösségi oldalaink