Audiovizuális fordítás

Audiovizuális fordítás

Nem csak fordítóirodaként állunk rendelkezésére! Az audiovizuális fordítás (ismertebb nevén filmfordítás) technológiai hátterét biztosító csapatunk több mint 15 éves szakmai tapasztalattal rendelkező szakemberekből áll, így forduljon fordítóirodánkhoz bizalommal, ha céges bemutatófilmek, ismeretterjesztő kisfilmek, reklámfilmek, prezentációk stb. fordítását és idegen nyelvű feliratozását vagy hangosítását (hangalámondással vagy szinkronizálással) szeretné megoldani.

 

A filmfordítás technológia leírása

Feliratozás esetén a szinkronszöveghez képest mindig nagyobb a szövegvesztés, hiszen a felirat hossza egy vagy két sor lehet (általában max. 42 leütés), ennél hosszabb felirat esetén ugyanis az eredeti nyelven elhangzó beszéd szöveghű fordítása követhetetlen lenne. A felirat megjelenésének vannak időbeli korlátai: Egy átlagos nézőnek kb. 4 másodpercre van szüksége, hogy a feliratot elolvassa. A felirat fordításakor arra is ügyelünk, hogy a szóbeli nyelvezet írásbeli diskurzussá váljon.

Jelenet egy multinacionális vállalat számára készített munkánkból:

Hangalámondás során az eredeti hanganyagot lehalkítva új párbeszédeket vagy narrációt rögzítünk a hanganyaghoz úgy, hogy az „alámondott” szöveg valamivel később induljon, mint az eredeti szöveg. A hangalámondás főleg dokumentumfilmek esetében terjedt el, amikor nem célunk annak eltitkolása, hogy a szereplők nem a célközönség nyelvét beszélik. Ha a beszéd a többi hangtól (pl. atmoszférahang, zene) eltérő hangsávon helyezkedik el, lehetőség van arra, hogy a hangsávok hangerejét egymástól függetlenül állíthassuk be.

Szinkronizálás során az eredeti hangsávot eltávolítjuk, és új hanganyagot veszünk fel. A hangalámondással ellentétben itt külön ügyelni kell a szereplők ajakmozgására, és törekedni kell a szereplők és szinkronszínészek közötti hasonlóságra (pl. orgánum szempontjából). A hangalámondáshoz hasonlóan itt is szerencsés, ha a beszéd a többi hangtól eltérő hangsávon található.

Hanganyagok fordításakor – a szinkronizáláshoz hasonlóan – szintén eltávolítjuk az eredeti beszédet tartalmazó hangsávot, ezért többféle hang (pl.: zene és beszéd) esetén előnyös, ha a beszéd külön hangsávon található. Hanganyagok fordítására jellemzően többnyelvű tárlatvezető rendszerek, hangoskönyvek esetében van szükség.

 

A filmfordítás költségei

Forrásnyelvű szövegkönyv elkészítése (leirat, lehallgatás) timecode-okkal: a fordítási díj kb. 50%-a. Ha valamilyen elterjedt formátumban (docx, pdf stb.) fordítóirodánk rendelkezésére bocsátja a szövegkönyvet, akkor ezt a díjat természetesen nem számoljuk fel.

Szövegkönyv fordítása: Ez a szövegkönyv hosszától függ, kb. 1000-2500 Ft+áfa/perc árral lehet kalkulálni.

Technológiától függő költségek:

  • Feliratozás: 1500-2000 Ft+áfa/perc.
  • Hangalámondás: A hangalámondás rögzítésének és elkészítésének munkadíja kb. 300 Ft+áfa/perc. Általánosságban elmondható, hogy a beszéd rögzítése a felolvasási idő háromszorosát veszi igénybe, tehát pl. egy 10 perces kisfilm hangalámondásának rögzítése kb. 30 percig tart, ami az utómunkákkal együtt kb. 3000 Ft-ba kerül (+áfa). Ehhez a költséghez hozzáadódik a felolvasó személy munkadíja.
  • Szinkronizálás: Nagyobb közönségnek szóló igényesebb kisfilmek esetén a célnyelvet jól beszélő színészeket igyekszünk felkérni a feladatra, egyéb esetben a felolvasást akár az (ideális esetben anyanyelvű) fordító is elvégezheti. A szinkronizálás technikai kivitelezése kb. 1500-2000 forintba (+áfa) kerül percenként, amihez hozzájön a szereplő(k) munkadíja.
  • Hanganyag fordítása: A hangrögzítés technikája és költsége nagyjából megfelel a hangalámondásnál leírtaknak.

Lektorálás költsége: Nagyobb célközönségnek szóló hang- és videóanyagok esetében mindenképpen célszerű fordítóirodánktól lektorálást kérni.

Audiovisuelle Übersetzung

Rólunk

A Fordításcentrum fordítóiroda komplex fordítási, tolmácsolási és lektorálási szolgáltatást, valamint tanácsadást nyújt ügyfelei számára. Keressen minket bizalommal, mindig találunk megoldást.

Bővebben

Közösségi oldalaink