Előadás a humor fordításáról

A Fordításcentrum fordítóiroda és a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár szervezésében Kövesdi Miklós Gábor író-humorista-műfordító tartott izgalmas előadást Egerben a humor fordításának sajátosságairól.

Az előadó számos példával szemléltette, hogy az angol költők és írók idézeteit milyen módszerekkel lehet visszaadni a magyarban, hogy ugyanazt a hatást érjük el. Az előadás másik fő témája a filmfordítás volt. Kövesdi Miklós röviden bemutatta a műfaj három típusát (felirat, hangalámondásos szöveg, szinkronszöveg), majd a közönség a Spongyabob rajzfilmből származó példák segítségével kapott betekintést a filmszövegek fordításába.

A rendezvény végén az előadó a közönség kérdéseire válaszolt.

Az előadóról:
Kövesdi Miklós Gábor író, humorista, műfordító 1976-ban született Budapesten. 20 éve foglalkozik filmek fordításával, közel egy évtizede pedig könyveket is fordít angolból. Emellett humoristaként is dolgozik, folyamatosan ír a Rádiókabaréba, Farkasházy Tivadar felkérésére pedig a Hócipő szatirikus kéthetilapba, ezenkívül 15 éve erősíti Fábry Sándor stábját. A humorszakma és a műfordítás találkozásaként gyakran bízzák rá sorozatok, sitcomok, rajzfilmek (Családi kötelékek, Melrose Place, Tini Nindzsa Teknőcök, SpongyaBob Kockanadrág stb.), illetve humoros könyvek fordítását, pl. az angol irodalom tréfás zsenijének tartott P.G. Wodehouse (1881-1975) egyik legfoglalkoztatottabb magyar fordítójának számít, eddig a brit író hét könyvét szólaltatta meg magyarul, de Jane Goodall és a Monty Pythonból (is) ismert Michael Palin és Eric Idle könyveinek magyarosítása is a nevéhez fűződik.

Könyvfordításai:
http://www.kovesdimiklos.gportal.hu/gindex.php?pg=34360158

Filmfordításai:
http://www.kovesdimiklos.gportal.hu/gindex.php?pg=34360159

Előadás a humor fordításáról Előadás a humor fordításáról Előadás a humor fordításáról

Forrás és további képek: Facebook
 

Rólunk

A Fordításcentrum fordítóiroda komplex fordítási, tolmácsolási és lektorálási szolgáltatást, valamint tanácsadást nyújt ügyfelei számára. Keressen minket bizalommal, mindig találunk megoldást.

Bővebben

Közösségi oldalaink