Tiltakoznak a holland tolmácsok a szakma felhígítása ellen

Hollandiában január 13. óta mintegy 1500 tolmács és fordító meghatározatlan ideig nem vállal munkát a bíróságok, rendőrségek és a holland bevándorlási hivatal (IND) számára, mert a kormány Ferd Grapperhaus holland igazságügy-miniszter javaslata alapján költségcsökkentési célból lazítana a tolmácsok névjegyzékébe való felvétel feltételein, megnyitva így a szektort a kevésbé képzett szakemberek előtt.
 
A névjegyzékbe vett fordítók és tolmácsok a 2019 decemberében elindított petíciójukban azt kifogásolják, hogy a döntés miatt kiszolgáltatott helyzetbe kerülnének, továbbá követelik, hogy a névjegyzékbe csak olyan tolmácsokat vegyenek fel, akiknek a nyelvtudása eléri a törvényileg előírt C1-es szintet. Ani Getcheva, a névjegyzékbe vett tolmácsok és fordítók munkacsoportjának szóvivője szerint a változás következtében jelentősen romlana a tolmácsolási szolgáltatás színvonala, és félő, hogy sokan hátat fordítanának a szakmának. A petíció arra is kitér, hogy a döntés miatt sérülne a vádlottak tisztességes eljáráshoz való joga. Az aláírók száma jelenleg több mint 3000-nél tart.
 
Forrás: https://www.dutchnews.nl/news/2020/01/interpreters-down-tools-in-protest-at-plans-to-open-up-courts-register/
 
Címkék: bírósági tolmácsolás, közösségi tolmácsolás, tolmács szerepe, holland tolmácsolás, bírósági tolmács, szociális tolmács, hatósági tolmácsolás

Rólunk

A Fordításcentrum fordítóiroda komplex fordítási, tolmácsolási és lektorálási szolgáltatást, valamint tanácsadást nyújt ügyfelei számára. Keressen minket bizalommal, mindig találunk megoldást.

Bővebben

Közösségi oldalaink