Jelnyelvet fordító kesztyű

A kaliforniai egyetem kutatói egy olyan új kesztyűt fejlesztettek ki, amely valós időben írott nyelvre fordítja a jelnyelvet.

A kesztyű jelenleg csak az amerikai jelnyelv (ASL) 26 betűjét képes okostelefonon vagy számítógépen megjeleníthető szöveggé alakítani. Mivel nyelvtanilag korrekt mondatokat (még) nem tud alkotni, egyhamar nem fogja helyettesíteni a professzionális jelnyelvi tolmácsokat. Jelenlegi formájában azok a siket emberek veszik hasznát, akik nem ismerik a latin ábécét, ellenkező esetben ugyanis egyszerűbb begépelniük az üzenetet, mint betűnként elmutogatni.

A készüléket egy olyan sportkesztyűből fejlesztették ki, amelyet kilenc rugalmas, az ujjízületek felett található nyúlásérzékelővel láttak el. Ha a felhasználó behajlítja valamelyik ujját, az érzékelők megnyúlnak, a szoftver pedig az így keletkezett elektromos ellenállást használja fel a kézmozdulatok dekódolására. A kesztyű hátoldalán található mozgásérzékelők azt ellenőrzik, hogy a felhasználó keze nyugalmi állapotban vagy mozgásban van-e, illetve az a szerepük, hogy érzékeljék a hasonló betűk képzése közötti apró különbségeket. Pl. az „i” és „j” betűnek megfelelő jelet egyaránt kisujjal kell mutatni, de az „i” esetében a kéz nyugalmi állapotban marad, a „j” mutatásakor pedig 180 fokkal elfordul. A szenzorok által kibocsátott jelek bluetooth-on keresztül továbbítódnak az okostelefon képernyőjére.

A cikk német nyelvű eredetije a http://www.pressetext.com/print/20170717017 oldalon olvasható.

 

Rólunk

A Fordításcentrum fordítóiroda komplex fordítási, tolmácsolási és lektorálási szolgáltatást, valamint tanácsadást nyújt ügyfelei számára. Keressen minket bizalommal, mindig találunk megoldást.

Bővebben

Közösségi oldalaink