Új elnök a FIT élén

Kevin Quirk, a Norvég Fordítók Egyesületének (NFF: Norsk Faglitterær forfatter- og oversetterforening) tagja lett a Fordítók Nemzetközi Szövetségének új elnöke. A korábbi alelnököt a világszervezet brisbane-i (Ausztrália) közgyűlésén választották meg a 2017. augusztus 3-5. között megrendezett XXI. világkongresszus keretében. Quirk a 2014-es berlini világkongresszuson megválasztott Dr. Henry Liut váltja, aki idén májusban Budapesten is előadást tartott a bp17 konferencia keretében.

A közgyűlésen arról is döntés született, hogy a FIT 2020-ban megrendezendő XXII. világkongresszusának Kuba ad otthont az ottani fordítói egyesület (ACTI: Asociación Cubana de Traductores e Intérpretes) szervezésében. A OTTIAQ kanadai és az UTR orosz fordítói egyesület szintén megpályázta a rendezést, de egyik szervezet sem kapott elegendő szavazatot (OTTIAQ: Ordre des traducteurs, terminologues et interprètes agréés du Québec, UTR: Union of Translators of Russia).

A Fordítók Nemzetközi Szövetsége (FIT) a világ több mint 100 fordító- és tolmácsegyesületének ernyőszervezeteként 55 ország mintegy 100 000 fordítóját és tolmácsát képviseli. Egyetlen magyarországi tagja a Magyar Fordítók és Tolmácsok Egyesülete (MFTE). A FIT legfontosabb célja, hogy javítson a fordítók és tolmácsok munkakörülményein, képviselje jogaikat, valamint elősegítse a professzionális munkavégzés feltételeit. A szervezetet 1953-ban Pierre-François Caillé alapította, ezzel az egyik legrégebbi szakmai érdekképviseleti szervezet. A FIT már a kezdetektől fogva támogatta egy hivatalosan elismert szakmai ünnepnap gondolatát, végül 1991-ben szeptember 30-át (a Biblia-fordító Szent Jeromos 420-ban bekövetkezett halálának napját) jelölték ki a fordítás nemzetközi napjának, amelyet azóta is minden évben világszerte megünnepelnek.

A FIT legismertebb, tudományos folyóirata az 1955-ben alapított, negyedévenként megjelenő Babel, amely alapvetően angol és francia nyelven publikál, de arab, kínai, német, olasz, orosz és spanyol nyelvre írt vagy lefordított cikkeket is fogadnak. A szervezet emellett még több szakmai publikációt és hírlevelet is jegyez.

Rólunk

A Fordításcentrum fordítóiroda komplex fordítási, tolmácsolási és lektorálási szolgáltatást, valamint tanácsadást nyújt ügyfelei számára. Keressen minket bizalommal, mindig találunk megoldást.

Bővebben

Közösségi oldalaink